četrtek, 6. marec 2008

DAN 4


Na sodobni geto lahko gledamo kot na generični koncept za sodobno
urbano prebivalstvo, prisiljeno živeti z mestom, ki mu je morda tuje tako fizično kot duhovno. Tako geslo "Sodobni geto" razlaga kitajski arhitekt Wang Hui.

Organizatorji Arhitekturnega bienala Ljubljana ob
tem izpostavljajo predvsem nove vsebine tako imenovanega sodobnega geta, saj ta že dolgo ni vezan zgolj na problematiko rasnih ali etičnih razlik. Vzpostavlja se namreč po diktatu sodobnih neoimperialističnih kapitalskih tokov, ki tvorijo podlage "socialne ekskluzivnosti in zavrženosti, prestiža in brutalnosti, nepropustnosti, odrinjenosti, namišljenosti in strahov".
Iz članka Sodobni geto za Barbie in Kitajsko; Dnevnik, 4. MAR 2008

Ni kaj, zanimiva reč. Ne vem, kaj bi morda na to rekli prebivalci mestnih predelov, ki jih omenjam v DAN 1? Najbrž nihče ne razmišlja o izvoru občutkov getoizacije, ampak... se morda samo počuti odrinjeno? Izključeno? Ali je ta razlaga samo bla, bla, bla nakladanje polnoritnežev?

4 komentarji:

Katja Žugman pravi ...

Ena najbolj osnovnih cloveskih potreba je da pripada. In ko se pocutimo odrinjene na rob, pozabljene, nevredne pozornosti je ena od resitev, da si ustavrimo svoj svet. Svet, kjer veljajo drugacna pravila, kjer se pocutimo sprejeti, svet, kateremu pripadamo. Vse te misli se mi porodijo ob besedi geto. In ja, tudi v Ljubljani obstajajo taki svetovi.
Skocite na obisk v Zalog.
In se to, ziveti v getu si ne zsluzi nihce!

Ko rečeš bobu Bob! pravi ...

Hvala za komentar! In ja... vsekakor z veseljem obiscemo Zalog! Samo ne vem...kdo in kam nas vabite?

Anonimni pravi ...

v zalogu je čisto fajn imaš redno avtobusno linijo, izbiro trgovin na dosegu roke, šolo...Meni se zdi življenje tam čisto lagodno

Unknown pravi ...

O življenju v Zalogu bomo kaj kmalu izvedeli iz prve roke. Me prav zanima kaj 'homies' od tam pravijo - je Zalog geto? Ali Zalog pač ni geto?